Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Topolya

Kodály Zoltán MMK
Topolya

Közép Bácskai Népművészeti Fesztivál


A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 8. alkalommal szervezi meg a Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált. 2013-ban azzal a céllal indította el a Fesztivált, hogy a régiónkban működő népművészeti csoportoknak bemutatkozási valamint találkozási lehetőséget biztosítson tapasztalatcserével egybekötve. A népművészetet kedvelő nagyszámú közönség pedig ne csak a városunban működő táncegyütteseket, népdalköröket lássa, hanem egy szélesebb művészeti palettát mutassunk meg itt a Közép-Bácskában. Rendezvényünkön az elmúlt hét évben a közép-bácskai régióban kiemelkedően működő csoportok mutatkoztak be Bácskossuthfalváról, Zentagunarasról, Topolyáról, Gunarasból, Kishegyesről, Óbecséről, Csantvérről.

Ez a hét év alatt elsődleges célunk volt a Közép-Bácska magyar népművészetének kiemelése, bemutatása a többnemzetiségű régiónkban, olyan magas színvonalon működő együttesekkel, mint a Cirkalom táncegyüttes , Szelence táncegyüttes, Rizgetős táncegyüttes, a Gézengúz táncegyüttes, Csipetke táncegyüttes stb.

A Fesztivál programja 2019. június 11-én nyitja meg kapuit a Tulipán kézimunkacsoport és vendégeik kiállításának megnyitójával. A kiállítás június 11-15 között lesz megtekinthető és hagyományos népi kézműves alkotások és textíliák alkotják.
Résztvevők:
- Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat
- Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Társulata
- Topolyai Nyugdíjas Egyesület Orchidea kézimunkacsoportja
-Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunkacsoportja
Kiállításmegnyitó:
2019. június 11-én 18 órakor.
A kiállítás megtekinthető 2019. június 15-én 19 óráig.

2019. június 14-én, a Kárpát-medencei gálán pedig a néptáncé a főszerep. A Cirkalom táncegyüttes és vendégeinek műsora (Magyarországról, Erdélyből és a Vajdaságból) méltó lezárása lesz a Kárpát-medence sokszínű magyar népi kultúrájának bemutatására  a többnemzetiségű régiónkban.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályainak és vendégeinek műsora a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében.
Vendégek:
- a csömöri Csicsörke néptáncegyüttes
- a csantavéri Csipetke néptáncegyüttes.
A belépés ingyenes.

A Fesztivál zárásaként 2019. június 15-én, a vidékünk legjelentősebb népi hangszere kerül reflektorfénybe. A topolyai Csörgő citerazenekar 40 éves évfordulója alkalmából ad koncertet vendégeivel karöltve.

A 40 éves fennállását ünneplő Csörgő citerazenekar lemezbemutató koncertje.

Tagok:
Faggyas József
Hézső Zsolt
Kelemen Zsolt
Sörfőző Andor
Sörfőző Szügyi Judit

Közreműködők:
Dudás Kata
Farkas Karina

A Fesztivál ideje alatt táncház várja még az idelátogatókat és résztvevőket.