Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Topolya

Kodály Zoltán MMK
Topolya

Farsangi Népzenei Találkozó


A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ évek óta tart a farsangban nagy rendezvényeket, amelyeken régiónk, a Vajdaság legjelentősebb népművészeti alkotói, táncegyüttesei, népzenészei, népdalkörei és tárgyalkotói szerepelnek, kiegészülve magyarországi népművészekkel.

A farsangi népzenei találkozó előadói műsoruk során olyan tájnyelvi, szellemi örökséget mutatnak be, mint a bácskertesi (Kupuszina) palóc nyelvjárás, a bánáti vagy szegedi őző nyelvjárás, az aldunai székely vagy bukovinai tájszólás vagy épp a Tisza menti középzárt e hang használata. A hangszeres előadók az asztali citera, mint a legjellemzőbb délvidéki népi hangszer különböző formációkban való használatát, a tamburazenekar hangzatos előadását, a vonós parasztbandák talpalávalóját valamint a furulya pásztordalait varázsolják a közönség elé,  ezzel is bemutatva, hogy milyen sokszínű, hangzatos és különleges a délvidéki, vajdasági magyar népzenei és népdalkincs. A Farsangi Népzenei találkozónk méltó emléket állít népzenekutatónknak, Bodor Anikónak, aki pályája során felgyűjtötte a Bácska, Bánát, Szerémség és Szlavónia magyar népdalait és népzenéjét.

Magyarországi vendégünk az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. A Bácskából 1945-ben kitelepített bukovonai székelyeket képviselik rendezvényünkön, jellegzetes viseleteikkel és tájnyelvükkel.

A Népzenei Találkozó 2020.02.16-án 1800 órai kezdettel lesz megtartva a Topolyai Művelődési Ház Színháztermében.

Támogatók:

Topolya Város Önkormányzata, Topolyai Helyi Közösség, Nemzeti Kultúrális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.