Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Topolya

Kodály Zoltán MMK
Topolya

A topolyai Cirkalom táncegyüttes negyedik alkalommal részesült Martin-plakettben


Martin-plakettben azok a néptánccsoportok részesülnek, amelyek az országos minősítőversenyen három alkalommal kiérdemlik a kiválóan minősült címet. A folyamatos kimagasló munkájáért, az elért eredményért a Kisimre Árpád és Savelin László irányításával működő Cirkalom negyedik alkalommal vehette át a rangos elismerést Diószegi Lászlótól, a szövetség elnökétől, az antológia rendezőjétől.

1997 óta rendezik meg Vajdaságban a Martin György Néptáncszövetség és a Vajdasági Magyar Folklórközpont közös szervezésében a néptáncosok országos bemutató színpadát. A kétévente megszervezésre kerülő rendezvényen minden alkalommal a Cirkalom táncegyüttes kiválóan minősült, és így a negyedik Martin-plakettet is kiérdemelték.

A táncegyüttes vezetőitől a vasárnap esti, farsangbúcsúztató, tavaszköszöntő budapesti gálaműsor végén kértünk rövid nyilatkozatot.

– A Martin György Néptáncszövetség minősítő rendszerén, ha valaki három egymást követő minősítőn – amely kétévente szerveződik meg – kiválóan minősül, akkor a hatéves színvonalas munkájáért Martin-plakettel jutalmazzák, és a Cirkalom néptáncegyüttes most vehette át a negyedik plakettjét – mondta Kisimre Árpád, aki arról is szólt, hogy a Néptáncantológián most ismét egy hazai anyaggal mutatkoztak be.

– A Vigyetek át a Tiszán című koreográfia a vajdasági Tisza-mente táncanyaga. Az 1970-es–1980-as években fellelhető archív anyagokból készült, Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla készítették. Már húsz évvel ezelőtt felvállaltuk, hogy a Vajdaságban fellelhető hagyományőrző falvak táncait feldolgozzuk, már azzal a céllal is, hogy az megmaradjon a jövő generációinak. Így volt első alkalommal a doroszlói, majd az al-dunai székely koregráfiánk, és most a vajdasági Tisza-mente került sorra, és jelen pillanatban ezt mutattuk be az antológián.

Savelin László elmondta, hogy a Kodály Központ reprezentatív táncegyüttesébe az utánpótlás biztosított, hiszen több korosztályban foglalkoznak gyerekekkel, a Cirkalomban a legfiatalabbak elsős középiskolások, a legidősebb táncosok pedig már negyven fölöttiek, de az összhangot sikerül megtartani.

– Jelenleg elég vegyes a csoport felállása, de úgy érzem, hogy meg tudjuk oldani a generációs lépcsőfokokat, hogy ne látsszon az esetleges tapasztalathiány, és a fiatalokat be tudjuk építeni a csoportba. A kemény próbák biztosítják ezt, én úgy érzem, hogy a csapat egybe tud kovácsolódni, a fiatalok is átveszik az idősebbek tapasztalatát, az idősebbek is meg tudják tartani a lendületet, a lelkesedést, és az együttes így össze tud kovácsolódni, és tudja produkálni az eredményeket.

A Cirkalom táncát legközelebb március 14-én az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére összeállított ünnepi alkalmi műsorban láthatjuk Topolyán.